Tallers
Els tallers de l’Espai Vida estan pensats per oferir un espai segur i proper, on compartim informació rellevant i actualitzada sobre cada temàtica, d’una manera accessible i vivencial.
Cada taller es desenvolupa amb flexibilitat perquè les famílies puguin participar activament, compartir inquietuds i establir un diàleg enriquidor. Així, es crea un ambient càlid de comunicació oberta que convida a la reflexió i a l’aprenentatge compartit.
La durada dels tallers és d’1 hora o 1 hora i 30 minuts, segons les seves característiques.
A més de realitzar-los a l’Espai Vida, també col·laborem amb AFA’s d’escoles, associacions, casals, centres cívics i comunitaris, i ajuntaments per acostar aquests espais a més famílies.
A continuació, et presentem el ventall de tallers que oferim:



tallers
Tallers per embarassades
Teixint vincles durant la gestació i l’exterogestació
Aquest taller ofereix un espai íntim i enriquidor per explorar la importància del vincle emocional que es crea entre mares, nadons i parelles durant la gestació i els primers mesos després del naixement (exterogestació).
De què parlarem al taller?
- Com el vincle amb el nadó es comença a teixir des del ventre matern.
- La importància d’un vincle segur per al desenvolupament emocional i físic del nadó.
- Estratègies i dinàmiques per connectar amb el nadó intrauterí i reforçar el vincle durant la gestació.
- Com continuar enfortint aquest vincle durant els primers mesos de vida del nadó, adaptant-nos a les necessitats emocionals de tota la família.
Com ho farem?
- Viurem experiències pràctiques i simbòliques per connectar amb el nadó, com exercicis de respiració, visualitzacions guiades i petites dinàmiques en parella o en grup. Compartirem recursos perquè puguis incorporar-los en el teu dia a dia.
- Reflexionarem sobre el paper de les emocions i la comunicació intrauterina.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a dones embarassades i les seves parelles, si n’hi ha.
Durada: 1h30
Una mirada al Postpart i les seves aigües I: la mare i la família que acaba d’esdevenir
Aquest taller ofereix un espai profund i reflexiu on explorarem els diferents aspectes del postpart i el puerperi emocional, abordant tant les necessitats emocionals de la mare i la família que acaba d’esdevenir.
De què parlarem?
- Del postpart immediat al puerperi emocional.
- La fusió emocional mare-nadó.
- El postpart des de la mirada ecosistèmica.
- L’acompanyament a la díada mare-nadó.
- El pla de postpart.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a dones embarassades, les seves parelles i persones acompanyants, així com per a famílies que vulguin comprendre millor aquest període de transició emocional i física.
Durada: 2h
Una mirada al Postpart i les seves aigües II: el nadó i les seves necessitats autèntiques
Aquest taller ens convida a aprofundir en la comprensió de les necessitats autèntiques del nadó des dels primers moments de vida, així com a reflexionar sobre com acompanyar-lo durant la seva vida extrauterina.
També esdevindrà un espai per reflexionar en la importància dels moments de cura (canvi de bolquers, bany, contacte corporal…) com a moments imprescindibles de vincle i de relació amb el nadó.
De què parlarem?
- Les necessitats autèntiques del nadó després del naixement.
- Què necessitem realment per l’arribada del nadó, posant mirada en la importància d’un ambient acollidor i sensible als seus ritmes.
- Com acompanyar el nadó en els moments de cura de la higiene del seu cos: el moment del bany, canvi de bolquers o canvis de roba, reflexionant sobre com els nostres gestos, paraules i accions, poden contribuir a una acollida respectuosa del nadó i a la seva sensació de seguretat i confiança.
- Analitzarem quins espais i materials poden ser més adequats per crear un entorn de confiança i respecte per al nadó.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a dones embarassades, les seves parelles i persones acompanyants, així com per a famílies que vulguin comprendre millor aquest període de transició emocional i física.
Durada: 2h.
L'arribada d'un nou membre a la família
L’arribada d’una nova vida a la família és un moment de grans canvis i ajustaments, tant per als adults com per als infants que ja formen part del nucli familiar.
Durant aquest taller, explorarem el que suposa emocionalment aquesta nova etapa i com intervenen tots els membres del sistema familiar.
De què parlarem?
- Vincles emocionals, moviments sistèmics i canvis que es produeixen dins la família.
- Explorarem les emocions que poden sorgir en adults i infants i reflexionarem sobre com reconèixer-les i donar-los un espai.
- Proporcionarem estratègies i recursos per preparar la família per aquesta transició, sempre amb una mirada empàtica i respectuosa cap a les necessitats de tots els membres.
- Parlarem sobre què significa cuidar més d’un infant, els dubtes i reptes que pot comportar, i com acollir i gestionar les necessitats que aquest rol implica.
- Oferirem un espai de diàleg per acollir, escoltar i acompanyar. els dubtes i inquietuds que s’estan transitant en la família.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies que estan esperant un fill o filla.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
Taller Entre tu i jo – Taller per a Parelles caminant cap al Part
Un taller vivencial, íntim i profund per a parelles que volen preparar-se per al part des del vincle, la confiança i l’amor.
Un espai per mirar-vos, escoltar-vos i fer equip de cara a un dels moments més intensos i transformadors de la vida: el naixement del vostre fill/a… i del vostre rol com a mare, pare i parella.
Amb dinàmiques corporals, massatge, rebozo, paraula i presència, explorarem junts com acompanyar el part des de la connexió, el sosteniment emocional i la comunicació real.
Aquest taller és per vosaltres si…
- Voleu preparar-vos en parella per viure el part en equip
- Sentiu que el vincle i el suport emocional són tan importants com la informació tècnica
- Us ve de gust regalar-vos un espai d’intimitat abans de l’arribada del vostre nadó
Una proposta amorosa per cultivar la confiança mútua i obrir el cor al naixement que ve.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a parelles a partir de la setmana 25 de gestació
Durada: 3h 30
Preu: 65€ per parella
Amb l’acompanyament d’Elisenda Guasch, doula de parts, assessora de lactància i especialista en acompanyament corporal amb rebozo.
Tallers
Tallers sobre la lactància
La lactància: conceptes que ens poden ajudar a oferir lactància materna o amb llet de fórmula
La lactància, tant materna com amb llet artificial, és essencial per al desenvolupament inicial de l’infant i té un profund significat emocional per a ell/a i les famílies. La decisió sobre l’alimentació del nadó és personal i influïda per factors com la salut, les preferències i les circumstàncies individuals.
La lactància també implica respectar el ritme de sacietat i demanda del nadó, assegurant que l’alimentació sigui flexible i adaptada als seus senyals naturals.
Amb aquest enfocament, la proposta d’aquest taller té com a objectiu proporcionar a les famílies que esperen a un nadó els coneixements i eines necessàries per oferir eficaçment la lactància materna o l’ús de llet artificial. A més, es busca entendre i abordar l’impacte emocional d’aquest procés en les mares, oferint suport per resoldre les seves necessitats per a poder viure aquest procés amb seguretat i confiança.
De què parlarem?
- Fisiologia de la lactància materna.
- Prevenció i possibles dificultats en la lactància materna.
- Lactància amb llet de fórmula.
- La lactància mixta.
- El paper de les emocions en la lactància.
- Recursos.
- Mites i realitats sobre la lactància.
- Espai de trobada per acollir, escoltar i acompanyar els dubtes que desperten les decisions relacionades amb la lactància.
A qui s’adreça?
Dones embarassades i les seves parelles si en tenen, que volen conèixer les opcions d’alimentació per als seus nadons.
Durada: 2h
Preparant la lactància materna durant l’embaràs
“Una mirada a l’alimentació del teu nadó després del part”
Quan pensem en l’alimentació del nostre nadó, el punt de partida és la decisió personal que com a mares prenem sobre com volem que sigui aquesta alimentació. Per al nadó, el naixement no acaba amb el part, sinó que continua fins que és capaç de nodrir-se adequadament.
De què parlarem?
- En aquesta sessió, abordarem les creences socials que ens acompanyen en relació amb la lactància materna, així com la importància de confiar en el propi cos, en el nadó i en l’acompanyament durant tot el procés. Aquests són factors essencials a tenir en compte.
- Reflexionarem sobre les autèntiques necessitats del nadó i la importància del pell amb pell tant per a ell com per a la mare. Parlarem de com les primeres hores de vida influeixen en l’establiment de la lactància, les primeres preses i la pujada de la llet.
- Explorarem com és el patró d’una presa de llet i veurem els aspectes pràctics a tenir en compte, com la posició de la mare, la postura del nadó i la tècnica de succió.
- A més, dedicarem un espai a revisar els recursos disponibles al mercat, com ara extractors de llet, biberons i tetines, i què cal considerar en el seu ús.
A qui s’adreça?
A dones embarassades i a les seves parelles (si en tenen) que vulguin conèixer les diferents opcions d’alimentació per als seus nadons.
Durada: 1h30
Lactància materna i la tornada a la feina remunerada
La tornada a la feina remunerada després del període de maternitat és un moment important per a moltes mares, especialment quan volen continuar amb la lactància materna.
Aquest taller ofereix un espai per reflexionar sobre les estratègies per mantenir la lactància i adaptar-se a aquesta nova etapa, amb l’objectiu de respectar tant les necessitats del nadó com les de la mare.
De què parlarem?
- De què disposem segons la llei i què és el que com a mare m’agradaria.
- De l’organització i del marc mental que ens pot ajudar depenent de les hores que seré fora de casa
- De com puc fer un banc de llet i quan començar a crear-lo
- De com fer les extraccions, els diferents recursos que ens poden ajudar i de què tenir en compte per la seva conservació
- Veurem els diferents tipus d’extractors que existeixen al mercat i què hem de tenir en compte a l’hora d’escollir-ne un.
El taller també serà un espai per compartir, acollir, escoltar i oferir suport i acompanyament als sentiments que s’estan despertant en la mare en relació a la seva tornada a la feina remunerada.
A qui s’adreça?
Dones que estan preparant la tornada a la feina després de la maternitat i volen continuar amb la lactància materna. Professionals de la salut i l’educació que ofereixen suport a mares lactants. Empresaris i responsables de recursos humans interessats a millorar les condicions laborals per a mares lactants.
Durada: 1h30
El deslletament, abraçant la nova etapa
El deslletament és una de les etapes dins la lactància del nostre nadó que més dubtes i inquietuds ens pot despertar.
Com serà? Com puc acompanyar el meu infant? Com em sento jo?
Aquest taller vol ser un espai segur i respectuós per parlar-ne, compartir inquietuds i aclarir dubtes.
També reflexionarem sobre què cal tenir en compte abans de començar, els recursos disponibles i els diferents tipus de deslletament, sempre amb una mirada empática cap a l’experiència de cadascú.
De què parlarem?
- Sobre el significat del deslletament i reflexionarem sobre el seu procés
- De què hauríem de tenir present abans del seu inici
- Tipus de deslletament.
- Per on començar el procés
- De l’esfera emocional que acompanya el procés tant en la mare com en el nadó.
- Eines i recursos
El taller també serà un espai per compartir, acollir, escoltar i oferir suport i acompanyament als sentiments que s’estan despertant en la mare en relació al procés de deslletament del nadó.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a mares que es plantegen iniciar el deslletament.
Durada: 1 hora i 30 minuts.









tallers
Tallers de criança
Cicle de 3 tallers: Què necessiten i com es desenvolupen els infants durant els 3 primers anys de vida?
Cicle de 3 tallers: Què necessiten i com es desenvolupen els infants durant els 3 primers anys de vida?
Aquest cicle de tallers ens convida a aprofundir en la comprensió del desenvolupament i les necessitats autèntiques dels infants durant els tres primers anys de vida. Acompanyar l’infant en el seu creixement i criança, no és senzill. Saber en quin moment es troba ens pot ajudar a viure-ho d’una forma més amable.
Aquest cicle es divideix en 3 tallers, amb la finalitat de poder aprofundir en cada etapa. Es pot assistir als tres tallers, o bé, un de sol:
- L’infant durant el primer any de vida.
- L’infant d’1 a 2 anys.
- L’infant de 2 a 3 anys.
De què parlarem?
- Les característiques psicoevolutives de l’infant en cada etapa.
- Necessitats autèntiques de l’infant.
- L’acompanyament dels adults de referència.
En cada taller, també oferirem espai per reflexionar sobre com podem acompanyar a l’infant adaptant-nos a cada moment evolutiu.
A qui s’adrecen?
Aquests tallers estan pensats per a famílies, cuidadors/es i professionals de la primera infància que vulguin entendre millor el desenvolupament dels infants.
Durada: 1h30.
El desenvolupament psicomotor de l'infant
Aquest taller ens convida a explorar què és el desenvolupament psicomotor i com evoluciona des del naixement, des d’una perspectiva que dóna valor al moviment lliure i al desenvolupament postural autònom.
També serà un espai per reflexionar sobre la importància de respectar els ritmes i necessitats de cada infant, i sobre com podem crear un entorn adequat per acompanyar aquest procés.
De què parlarem?
- Què és el desenvolupament psicomotor? Comprendràs com els infants desenvolupen habilitats motores, posturals i de coordinació des del naixement, tot respectant el seu ritme natural i la seva autonomia.
- La importància del moviment lliure: Reflexionarem sobre per què és essencial permetre que els infants explorin el seu entorn sense intervencions innecessàries, i com això fomenta la confiança i l’autoestima.
- Com identificar cada etapa del desenvolupament: Observarem imatges que ens ajudaran a comprendre en quin moment es troba l’infant, valorant les seves fites motrius i com aquestes són una expressió del seu creixement personal.
- Parlarem sobre com podem organitzar l’espai de casa per afavorir el desenvolupament psicomotor.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies, educadors/es i professionals de la primera infància que vulguin entendre millor el desenvolupament psicomotor dels infants i aprendre eines per acompanyar-los d’una manera respectuosa amb el procés maduratiu de l’infant.
Durada: 1h30.
Cicle de tallers: El joc durant els tres primers anys de vida
El joc és essencial en el desenvolupament de l’infant. A través d’ell, l’infant aprèn, explora i interactua amb el món que l’envolta, desenvolupant habilitats físiques, emocionals i cognitives.
Aquest cicle es divideix en 2 tallers, amb la finalitat de poder aprofundir en cada etapa. Es pot assistir als dos tallers, o bé, un de sol:
- El joc durant el primer any de vida.
- El joc d’1 a 3 anys.
De què parlarem?
- Analitzarem com el joc afavoreix el creixement integral de l’infant i quines habilitats es potencien en cada etapa.
- Reflexionarem sobre l’acompanyament de l’adult i de com podem organitzar l’espai per tal d’afavorir el joc lliure i autònom de l’infant.
- Objectes i materials de joc: Analitzarem quins materials són més adients per a cada franja d’edat i com aquests poden afavorir l’aprenentatge i el desenvolupament de l’infant.
Amb cada taller s’entregarà un dossier amb la teoria tractada i un recull dels materials recomanats per a cada etapa.
A qui s’adrecen?
Aquests tallers estan pensats per a famílies, cuidadors/es i professionals que vulguin comprendre la importància del joc durant els primers anys de vida i aprendre a oferir materials i espais adequats a les necessitats de l’infant.
Durada: 1h30.
Cançons i jocs de tacte
La pell és el primer llenguatge de l’infant, i a través d’ella podem transmetre estima, amor i vincle.
Quan l’infant comença a cercar la interacció i el contacte amb nosaltres, sobre la seva pell, podem adaptar contes, inventar petites històries, cantar cançons, fer jocs de falda i compartir moixaines. Aquests jocs es converteixen en les primeres arrels culturals del lloc on viuen, tradicions que s’han transmès oralment de generació en generació fins arribar a nosaltres de manera única i viva.
Mitjançant el tacte, la veu i la comunicació no verbal, establim un vincle afectiu profund amb l’infant, submergint-nos en la màgia de la comunicació i afavorint l’alliberament d’emocions d’una manera lúdica i enriquidora.
De què parlarem?
- Reflexionarem sobre com els jocs de falda, les moixaines i les cançons formen part de les primeres arrels culturals de l’infant.
- Descobrirem com el tacte, la veu i la comunicació no verbal enforteixen el vincle afectiu i afavoreixen l’alliberament d’emocions.
- Descobrirem recursos sobre com adaptar contes, inventar petites històries, cantar cançons i fer jocs de falda per establir un vincle afectiu profund amb l’infant.
Cada participant rebrà un dossier amb un recull dels moviments, les cançons i les dinàmiques treballades durant el taller per poder seguir gaudint d’aquests moments des de casa.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies amb infants des dels 12 mesos als 3 anys.
Durada: 1 hora.
El son durant els 3 primers anys de vida
El son dels infants és un procés maduratiu essencial per al seu creixement físic, desenvolupament cerebral i benestar emocional.
Durant els primers anys de vida, els patrons de son evolucionen constantment, fet que sovint suposa un repte per a les famílies.
En aquest taller explorarem com es desenvolupa madurativament el son dels infants durant els tres primers anys de vida, des d’una mirada respectuosa, acollidora i adaptada a les necessitats de cada família. També s’oferirà una comprensió més profunda sobre el que viuen i necessiten els infants en cada etapa.
De què parlarem?
- Les característiques del son infantil: Analitzarem com dormen els infants durant els tres primers anys i què és esperable en cada etapa.
- Explorarem els canvis evolutius en els patrons de son.
- Reflexionarem sobre els sentiments i les inquietuds que el son infantil pot generar en les famílies, creant un espai per compartir experiències, dubtes i recursos, fomentant el suport mutu entre les persones assistents.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies amb infants de 0 a 3 anys i per a professionals que vulguin aprofundir en la comprensió i l’acompanyament del son infantil.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
Acompanyant l'inici de l'alimentació complementària
Alimentar-se és molt més que satisfer una necessitat bàsica: és un moment de connexió, descobriment i aprenentatge tant per a l’infant com per a la família. L’inici de l’alimentació complementària i la introducció de nous aliments diferents a la llet, és una etapa plena de preguntes i decisions importants. Cada família viu aquest procés de manera única, i és normal sentir dubtes i inquietuds al llarg del camí.
De què parlarem?
- Reflexionarem sobre com podem acompanyar l’inici del procés d’alimentació complementària, des d’una mirada respectuosa cap a l’infant, com a un moment únic on el vincle i les necessitats físiques i emocionals van de la mà.
- L’alimentació complementària com a procés: Entendrem com aquest moment és molt més que menjar i explorarem les diverses opcions disponibles per adaptar-nos a cada família i infant.
- Espais i materials: Descobrirem com preparar un entorn que afavoreix l’autonomia i el benestar de l’infant durant els àpats.
- Acollirem com sentim aquest procés, els dubtes i les inquietuds que ens genera.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies amb infants que estan a punt de començar o que ja han iniciat l’alimentació complementària, així com per a professionals que vulguin aprofundir en l’acompanyament d’aquesta etapa.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
Els contes durant els primers anys de vida
Explicar o llegir una història amb la melodia de la veu i elements com els contes, titelles de mà o de dit, àlbums il·lustrats, rimes i cantarelles fomenta la relació afectiva entre l’infant i l’adult. Alhora, estimula el plaer d’escoltar, imaginar, crear i parlar.
La paraula que narra emocions i vivències és un vehicle essencial per al creixement integral de l’infant. Les primeres experiències literàries, a més de formar part del seu patrimoni cultural, afavoreixen el desenvolupament del llenguatge.
La literatura infantil no només alimenta la imaginació i la creativitat, sinó que també potencia la capacitat d’observació i atenció, i contribueix a formar la visió crítica i moral del món de l’infant.
De què parlarem?
- La importància de la literatura en la primera infància.
- Recursos literaris per a cada etapa: Coneixerem propostes adaptades als primers anys, com contes, titelles, àlbums il·lustrats, poemaris, imatgers i altres formats.
- Idees pràctiques per al dia a dia: Proporcionarem idees i recursos senzills per integrar la literatura en la vida quotidiana, creant moments de connexió i aprenentatge.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies amb infants de 0 a 6 anys i per a professionals que vulguin incorporar recursos literaris en la seva tasca educativa o d’acompanyament.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
Límits que cuiden, embolcallen i ajuden a créixer
Els límits són eines d’interacció social, una frontera que ens delimita i ens permet diferenciar-nos de tota la resta.
En aquest taller reflexionarem sobre el paper dels límits en la nostra societat, de la seva importància i necessitat, veient-los com a quelcom que ens cuida, ens protegeix i ens ajuda a no perdre’ns, aportant-nos seguretat i estabilitat.
Des d’aquesta mirada, ens situarem en l’etapa dels 0 als 4 anys, reflexionant sobre com podem posar límits, tenint present el moment evolutiu en el que es troben els infants.
També facilitarem un espai segur i cuidat, per tal que pugueu compartir dubtes, experiències i vivències relacionades amb els límits.
De què parlarem?
- Explorarem com els límits cuiden, ajuden a créixer i poden oferir seguretat, estabilitat i protecció tant per als infants com per als adults.
- Reflexionarem sobre com posar límits tenint present les característiques del desenvolupament infantil.
- Crearem un espai per compartir inquietuds i experiències relacionades amb els límits, fomentant el suport mutu entre les persones assistents.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies amb infants de 0 a 4 anys i per a professionals que vulguin aprofundir en l’acompanyament dels límits.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
El procés de deixar el bolquer
Controlar els esfínters forma part del procés maduratiu de l’infant. Un procés que cada infant viu des de l’àrea emocional i fisiològica d’una forma única i diferent. Serà el mateix infant qui des de la maduració i la seva pròpia voluntat, guiarà aquest procés.
En aquest taller reflexionarem sobre el procés de deixar el bolquer i de com podem acompanyar-ho des de la consciència i el respecte vers el ritme de l’infant.
Anirem al moment previ per entendre el procés i parlarem dels espais i materials que podem oferir a l’infant per acompanyar-lo.
De què parlarem?
- Explorarem com es desenvolupa aquest procés i què significa per a l’infant des del punt de vista fisiològic i emocional.
- Reflexionarem sobre la importància de saber observar les les senyals de l’infant per adaptar-nos al seu propi ritme.
- Espais i materials: Parlarem d’entorns i recursos que poden afavorir aquest procés, facilitant l’autonomia i el benestar de l’infant.
- Facilitarem un espai segur per compartir el que es mou dins l’àmbit familiar en relació a aquest tema.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies i professionals de la petita infància que desitgin aprofundir en el que suposa per a l’infant deixar el bolquer.
Durada: 1 hora i 30 minuts.
Els rituals en la infància
El ritual ens ajuda a marcar el procés de canvi i el pas d’una etapa a una altra. També ens connecta amb quelcom més profund: l’arrelació que tenim amb la natura, la seva ciclicitat, els seus ritmes i cicles.
De què parlarem?
- Sobre els rituals, els ritmes i la seva importància en la infància.
- Explicarem diferents rituals que podem acompanyar per celebrar en familia com per exemple, un ritual d’aniversari ple de simbolisme.
- Parlarem dels ritmes diaris com a rituals que contenen la bellesa de la quotidianitat i de la senzillesa
- Ens endinsarem en la roda de la l’any, les seves festivitats i cicles i compartirem idees per tal de celebrar i honorar en família.
A qui s’adreça?
Aquest taller està pensat per a famílies i per a professionals que vulguin aprofundir en els ritmes i rituals que acompanyen la vida quotidiana de l’infant.
Durada: 1 hora i 30 minuts.